• Protest tegen stierenrennen Pamplona in Amsterdam

    Op zaterdag 7 juli starten alweer de beruchte stierenrennen van Pamplona in Spanje. Het Comité Anti Stierenvechten (CAS International) hield een stilte-actie tegen de stierenrennen van Pamplona op de Dam in Amsterdam, op vrijdag 6 juli. Schrijfster Yvonne Kroonenberg deed mee aan de actie.

  • Voorjaarsconferentie Circulaire Economie ‘CE-Spring’

    NEN organiseert op 9 april 2020 bij DUWO in Delft de voorjaarsconferentie CE-Spring over circulaire economie. Hier komen verschillende sectoren bij elkaar om kennis en ervaringen te delen en om te bespreken waar afspraken nodig zijn om de transitie te versnellen.

Invalide en gehandicapte honden

Invalide en gehandicapte honden

Ik krijg veel vragen over invalide honden of honden met andere problemen aan het bewegingsstelsel. Dan met name welke therapie geschikt zou zijn en welke vitamine en homeopathie te geven. Nu ben ik geen arts maar heb ik wel veel ervaring met de genoemde problemen. Naar aanleiding daarvan heb ik onderstaande geschreven en hoop ik dat men op weg is geholpen in de wirwar van alle mogelijkheden die er zijn.

Maar waar ik nog meer op hoop is dat men zich niet door onwetende artsen de moed laat ontnemen. Helaas hoor ik met regelmaat dat men een hond met afwijkingen of een invalide hond het leven ontneemt. Soms beslist de eigenaar dat er een einde aan het leven van de hond van de hond moet komen vaak in verband met de kosten (er zijn echt wel mogelijkheden om de kosten te spreiden) en helaas maar al te vaak op advies van een arts. Van wie deze beslissing ook komt in beide gevallen is het verschrikkelijk dat men de hond het leven ontneemt terwijl er echt van alles aan te doen is om uw beste vriend een lang, gelukkig en toch gezond leven te geven. Een mens laten we tenslotte ook niet om de genoemde redenen inslapen! Is er verschil? "Nee" ook het leven van een hond is de moeite waard om voor te vechten!

Onder invalide en gehandicapte honden vallen vele lichamelijke gebreken. Er zijn blinde en dove honden maar we denken hierbij voornamelijk aan honden waarbij het bewegingsapparaat niet meer optimaal functioneert, één of meerdere poten missen of verlamd zijn. Maar ook ernstige vormen van HD (heupdysplasie), OCD (een los stukje kraakbeen in het schoudergewricht) en ED (elleboogdysplasie). Zowel OCD als ED omvatte een aantal afwijkingen die alle in het schouder- of ellebooggewricht voorkomen. Behandeling is operatief en ook noodzakelijk om ernstige schade aan het hele bewegingsstelsel door een verkeerde houding en loop te voorkomen. Doorgaans zijn de operaties op jonge leeftijd het meest succesvol. En wanneer de hond ouder is ook dan zijn er vele therapieën die hulp bieden.

Mijn Herder Spirit heeft OCD, ED en de meest ernstige vorm van HD. Hij is destijds door een volgens zegge één van de beste artsen geopereerd aan OCD helaas was deze arts achteraf gezien toch niet de beste hij heeft Spirit met de gewone chirurgie geopereerd terwijl met een arthroscopie (kijkoperatie) de resultaten veel beter waren geweest. De ED hebben ze blijkbaar niet op de foto’s gezien dus daar is toen niets aan gedaan. En na overleg met diverse kundige artsen heb ik geen mega zware operatie op zijn HD laten uitvoeren omdat men niet zeker was van het resultaat. En ook bij zijn knieën is er veel artrose gevonden. Al met al zou hij met een jaar of 6 volgens de artsen niet meer kunnen lopen van de pijn en voor de rest van zijn leven pijnstillers moeten slikken die natuurlijk op een moment ook hun werking zouden verliezen.

Maar opgeven is een woord dat niet in mijn woordenboek voorkomt dus heb ik alles op alles gedaan om hem goed lopend te krijgen en gezond oud. Ik hebt het dan over juiste voeding rauw biologisch vlees (van het merk Bandit) dus geen brokken, voedingssupplementen, homeopathie, accupunctuur en in tegen stelling tot wat dierenartsen zeggen over beweging, meerdere malen per dag korte wandelingen liep ik met hem drie keer per dag 5 km hard, maakte daarnaast wandelingen van minimaal twee uur per dag aan één stuk, zwemmen kan natuurlijk ook en kost beduidend minder tijd. En ten alle tijde lopen in één lijn zodat hij veel spierweefsel ging opbouwen waardoor het bewegingsstelsel op zijn plaats bleef.

Met de tijd komen er nieuwe therapieën.Ik ben met hem naar Duitsland geweest voor goud accupunctuur waarbij minuscule goudstaafjes om de artrose worden geplaatst want wat je ook doet met het verstrijken van de jaren word de artrose erger. Deze staafjes hebben het zelfde effect als de gewone accupunctuur, het weg nemen van de pijn alleen is het effect ervan continu. De resultaten waren goed maar na een paar jaar ging hij weer manken.

De tijd staat niet stil zo ook de behandelingen die iets aan de pijn die de artrose veroorzaken kunnen doen. De volgende behandeling was de Iraptherapie om de ontstekingen die de artrose veroorzaken teniet te doen en een maandelijks bezoek aan de beste osteopaat die ik in die jaren heb ontmoet. Osteopathie is een manuele behandelingsmethoden, in dit geval voor het bewegingsstelsel. Na het genezen van de ontstekingen heeft hij stamceltherapie gehad.

Inmiddels is Spirit aan zijn elfde jaar bezig en loopt nog steeds vijf uur per dag in tempo, springt op de bank en bed, mankt nooit meer mits hij zich verstapt, heeft geen medicijnen alleen de homeopathische medicijnen indien nodig en natuurlijk nog steeds het beste eten. De homeopathie geef ik op advies van de osteopaat waar ik maandelijks met hem en nog 5 honden naar toe gaat. Als voedingssupplement krijgt hij de Dierenartsformule (glucosamine/chondroitin en nog een aantal stoffen die een toegevoegde waarde hebben en zorgen voor de juiste opname).

Adressen voor de therapieën kunt u terug vinden bij Maison du Chien bedankt.

Tot mijn roedel behoren ook nog twee verlamde honden David en Jozef en een van ouderdom incontinente hond Adam. Over deze honden valt natuurlijk ook het één en ander te vermelden. En ik hoop dan ook in het volgende stukje alle vooroordelen over verlamde honden weg te nemen.

Spirit en op de achtergrond Jozef.